Leren vertellen

Er zijn mensen die me kunnen leren vertellen en ik wil het graag kunnen. Nu werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een groep die leert vertellen. Mijn eerste gedachte was dat ik liever voordraag van papier en schrijf, waarbij ik over ieder woord kan nadenken en de zinnen zo mooi mogelijk kan maken.

Wat draagt kunnen vertellen bij aan schrijven en wat draagt schrijven bij aan vertellen?

Vertellen is anders dan schrijven en toch liggen beide in elkaars verlengde. Een tijdlang kon ik niet praten vanwege mijn hersens. Ik ben toen gaan schrijven en dat ging traag maar sneller vooruit dan praten. Het praten volgde gestaag het schrijven. Na een paar maanden kon ik weer redelijk normaal een gesprek voeren. Voor een verhaal vertellen uit het hoofd is schrijftraining dus goed.

Bij een verhaal vertellen is het oproepen van je geheugen onmisbaar. Of het nu gaat om herinneringen ophalen of een verhaallijn vasthouden, daarvoor is je geheugen nodig. Vandaar dat voordragen minder belastend is dan vertellen. Maar ook hier geldt: door het te doen word je daar sterker in. Als geheugentraining is vertellen waarschijnlijk effectiever dan schrijven. En helpt vertellen dan om beter te schrijven? Vermoedelijk, omdat het het ophalen uit het geheugen verbetert en het verbaliseren versnelt. Thomas Verbogt zei tijdens de schrijfdag dat een schrijver zijn verbeeldingskracht iedere dag dient te trainen en dit is één van de manieren, die directer is dan schrijven. Dan is er nog het horen van klank, ritme en hoe het overkomt op anderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s