Schrijfwedstrijd Pennen met Mosterd – Gastblog Leonardo Pisano over het schrijven van dialogen

Ter gelegenheid van de dialoogschrijfwedstrijd Pennen met Mosterd die uitgeverij Ambilicious organiseert in samenwerking met Leonardo Pisano bespreekt Leonardo als gastblogger de meest voorkomende kritiekpunten en tekortkomingen, en tips en trucs om die te verhelpen in een serie van acht blogs. De blogs verschijnen bij toerbeurt op een andere schrijverssite. Op marjonsarneel.nl verscheen De personages klinken wel realistisch, maar allemaal hetzelfde – deel 1. Hier volgt deel 2, en de vierde blog uit de serie.

De personages klinken wel realistisch, maar allemaal hetzelfde (2)

Onderstaand een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om na te gaan waar je mank gaat op onderscheidenlijke stemmen.

 • Praten ze vlot en onderhoudend, of stijfjes en formeel? Is er geen speld tussen te krijgen of moet je elk woord uit ze trekken? Gehaast of lijzig? Articuleren ze de woorden goed, of praten ze binnensmonds?
 • Hoe staat het met de lengte van zinnen? Breedsprakig, kortaf, gevarieerd of tamelijk consistent?
 • Welke zinsstructuur gebruiken de personages? Eenvoudig (geen bijzinnen), samengesteld met de nodige bijzinnen, complex (geneste zinnen)?
 • Maken ze hun zinnen af, of onderbreken ze zichzelf? Dwalen ze af van hun doel? Komt dat door gebrek aan zelfvertrouwen of zijn ze chaotisch of gemakkelijk afgeleid?
 • Komt het personage bedachtzaam en georganiseerd over, ofwel praat het in gewogen woorden? Of is het spontaan en praat het gemakkelijk en ongedwongen in reactie op wat er langskomt? Is het een flapuit?
 • Wat is hun intonatie? Sarcastisch, geamuseerd, spottend, vrolijk, hyperactief, kwaad, poeslief, gepassioneerd, naïef, chagrijnig, obsessief, vermoeid, vriendelijk, luchtig, negatief, geconcentreerd, …?
 • Past hun vocabulaire bij hun achtergrond, opleiding, baan, etniciteit, leeftijd, sociaal milieu? Heb je een manier gevonden om ze niet cliché te doen zijn, maar individueel en specifiek? Hoe en waarom stemmen ze niet overeen met het verwachte beeld?
 • Welke metaforen, vergelijkingen en beeldspraak gebruiken de personages? Gerelateerd aan hun baan, hobby, films die ze hebben gezien? (Opmerking: metaforen zijn ‘moeilijker’ dan vergelijkingen.)
 • Zijn ze in staat hun gedachten, meningen en verslagen van gebeurtenissen gemakkelijk te formuleren? Wat als ze dat niet goed kunnen? Wuiven ze dat weg of reageren ze boos en gefrustreerd? Accepteren ze hun beperkingen?
 • Hebben ze moeite om de juiste woorden te vinden om hun gevoelens te uiten?
 • hebben ze de gewoonte anderen te onderbreken of wachten ze beleefd/geduldig totdat anderen zijn uitgesproken? Worden ze zelf veelvuldig onderbroken door anderen? Hoe reageren ze daarop?
 • Reageren ze op wat anderen zeggen en stellen ze zo nodig hun meningen bij? Of drammen ze door met hun eigen stokpaarden, motieven en agenda’s?
 • Praten ze anders tegen andere mensen (stijl, inhoud, timing)?
 • Spreken de personages openlijk uit wat ze denken? Hoe groot is het verschil tussen hun gedachten en hun uitspraken? Sterk uiteenlopend of slechts marginaal verschillend? Verandert dat gedurende je verhaal?

Doe mee met Pennen met Mosterd! Voor reglement, prijzen en overige details over de wedstrijd: zie www.ambilicious.nl/pennenmetmosterd. Volg Leonardo’s blogs om je dialogen nóg beter te maken. De volgende blog van Leonardo, De dialoog stuwt het verhaal niet vooruit, zal verschijnen in week 38 op http://miekewijnantsrecenseert.nl

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s