Lessen van jureren

Deze maand ben ik vooral bezig met jureren, daarnaast schrijf ik aan een essay. Het effect van jureren is dat ik kritischer word. Ik lees in korte tijd veel verhalen en alle kennis die ik tot nu toe vergaard heb over schrijven komt het meest naar boven als ik jureer. Wanneer ik een eerste versie van een verhaal zelf schrijf, ben ik afgeleid door wat ik in het verhaal wil zeggen, het plot en alle andere elementen. Wanneer ik coach kijk ik naar de zone van naaste ontwikkeling en vat mij opvalt.

Wanneer ik kritisch lees hoef ik geen plot te bedenken, een thema te verzinnen en tot uiting te brengen. Het verhaal is al geschreven en ik heb afstand omdat ik het zelf niet geschreven heb. Fouten die ik ooit in een eigen verhaal gemaakt heb vallen op. Fouten die ik in schrijfboeken / cursus leerde vallen op. Daarnaast is er ook nog mijn smaak, die breed is maar toch voorkeuren kent.

Door te jureren word ik kritischer dan door coaching. Bij coaching is het belangrijk om breed te lezen, dat wil zeggen om van allerlei stijlen en soorten verhalen het goede te zien, terwijl je bij jureren alleen het beste wilt zoeken – dat betekent dat je een innerlijke strijd krijgt tussen objectief zijn en subjectief. Soms kies ik een verhaal als zeer goed terwijl het mijn smaak niet is omdat het op grond van criteria wel een zeer goed verhaal is. Daarbij komt mijn ervaring als coach van pas, want ik kan verder kijken dan mijn smaak en kan een geniaal plot herkennen of een interessante schrijfstijl.

Bovendien is het zo dat een wedstrijd een bepaald publiek of doelstelling voor ogen heeft. Een wedstrijd zoals Libelle beoogt een andere lezer dan een SF-wedstrijd. En dat is goed, want lezers verschillen nu eenmaal, wedstrijden dus ook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s