Verhaal terug van verhaalchirurgen

Wie kiest voor de verhaalchirurgen – die alleen op genreverhalen commentaar geven – krijgt commentaar van twee chirurgen. Ik had beloofd dat ik er iets over zou schrijven op mijn blog. Ik vind het zinvol om mijn ervaring te delen zodat mijn schrijfvrienden weten wat er zoal mogelijk is en wie weet ook een verhaal durven op te sturen.

Wie denkt dat alleen beginners baat hebben bij de verhaalchirurgen heeft het mis. Dit verhaal is al uitgebreid proef gelezen en herschreven. Het verhaal is ook wat opzet betreft ambitieus opgezet met meerdere verhaallijnen en een complexe structuur. De taal in het verhaal wisselt nogal met de personages. Er is een gamer-psychozingevingsnerd uit de toekomst en er zijn eenvoudiger personages uit het verleden.

Voor de schrijfchirurgen dus een uitdaging, naast de gebruikelijke verhalen. Zelf wist ik niet helemaal hoe het verhaal vlot te trekken, wat heel gewoon is als je je grenzen opzoekt. Ik was dus benieuwd naar de raadgeving en het commentaar.

Dat valt niet alleen mee, het is zeer gedetailleerd zonder de globale problemen te vergeten aan te duiden. Bij dit verhaal is een goede opmaak onontbeerlijk om wijs te worden uit welke verhaallijn aan rol is. Ik krijg heldere uitleg hoe dat te doen. Ik krijg voorbeelden van terugkerende problemen, wijzigingen in de tekst, veel opmerkingen in de kantlijn over het waarom, het woordgebruik, vragen om uitbreiding, meer beschrijving, meer show. Het commentaar is motiverend zodat ik meteen zin heb aan het herschrijven te beginnen. En het beste van alles is dat het het eerdere globale commentaar van een literair agente concreet maakt, zodat ik preciezer weet waar de schoen wringt. Verhelderend.

Ook loopt het commentaar van beide chirurgen niet uiteen ondanks dat ze niet van elkaar weten wat de ander opmerkt, terwijl ze elkaar ook verduidelijken en aanvullen. Dit is een teken dat het commentaar betrouwbaar is.

Ik heb de indruk dat ik te maken heb met uitgebreide feedback van een gevorderden cursus. Talent kun je niet leren, wordt weleens gezegd, maar techniek en allerlei aanverwante zaken wel. Wie genreverhalen schrijft en verzucht dat de Schrijversvakschool om welke reden ook niet haalbaar is, heeft een leerzaam alternatief en is in goede handen bij de verhaalchirurgen. Je zou er bijna genre voor gaan uitproberen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s