Schrijfhulpjes

Bij het schrijven van een eerste versie komen er vluchtig wat grammaticale regels door het hoofd die voor zover ze het vrije denken niet belemmeren je tekst bij voorbaat wat stroomlijnen. Bij herschrijving sta je meer stil bij ieder woord, inclusief de lidwoorden. Bij sommige twijfel ik: is het de plot of het plot? Dan is een lidwoordcheck handig. Bij herhaling van een woord raadpleeg ik het synoniemenwoordenboek. Ook handig voor net een ander ritme in een zin, of net een andere betekenis van het woord. Bij echte grammatica raadpleeg ik vaak Onze taaladvies.

Het woordenboek raadpleeg ik ook vaak online, maar soms ook in de papieren Dikke van Dalen. Etymologische woordenboeken raadpleeg ik om achter een diepere betekenis te komen van een woord, waarbij ik soms een andere blijk te kennen dan in het woordenboek staat. Dit kan een verborgen laag geven aan het verhaal.

Een voornamenbank is handig voor het onderzoek doen naar een voornaam. Een plotgenerator is handig bij het verzinnen van een plot.

Heb jij ook een handige link bij het schrijven?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s