Een synopsis schrijven

-Ik zal de proef op de som moeten nemen en de synopsis die ik geschreven heb opsturen, maar na het lezen van een forumtopic over de synopsis is me duidelijk geworden dat er verschillen zijn in het hoe het te schrijven en hoe het te waarderen. Mogelijk zijn er genrevoorkeuren bij een synopsis of is het schrijven even persoonlijk als de identiteit van een uitgeverij en even weinig te vatten in regels. Een beetje als een vluchtig parfum typeren.

-Kortom: ik heb een werktheorie voor mezelf geformuleerd hoe het te schrijven. Men neme de vereiste verplichte en gevraagde nummers zoals samenvatting, personages, genre, stijl en schrijve uit de losse pols geen saaie opsomming maar in de stijl die men het beste beheerst voor een essay: zakelijk, analytisch, gevat, kleurloos, moederlijk, ironisch, luchtig, vlot… en herschrijft dit tot het gewenste overzicht / bespreking / analyse van je boek waarvan je zou willen dat je het op een radio-uitzending zou mogen voorlezen doch niet richting jolig, sycophantisch, blasé behalve als men deze riskante stijlen imponerend beheerst.

– Nee, zelfs dan niet want de inhoud mag hier niet ondersneeuwen. Zoals men weet is het een communicatief onderdeel en de stijl mag niet te zeer afleiden van de inhoud maar wel een persoonlijkheid verraden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s