Creatieve blokkades

Op dit moment probeer ik ‘the artist way’ van Julia Cameron uit. Wat gebeurt met vrijuit schrijven is dat je merkt hoezeer je innerlijk zich terdege bezig houdt met terrorisme in Manchester, de vriendin op Facebook waarvan de kat dood is enzovoort. Dit levert een creatieve blokkade op, maar ook juist materiaal om over te schrijven.

De methode betekent eerst opschrijven wat het meest naar boven komt en al schrijvend merk je dat je blokkade oplost, dat je misschien wel heel veel tegenstrijdige gedachten hebt en daar is niets mis mee. Doet me denken aan minderheden, die zoals ik van twee culturen of meer zijn en vaak een veelheid van standpunten moeten zien te verteren. Vrijuit schrijven is een manier om daar wijs uit te worden en psychische ruimte vrij te maken voor andere bezigheden, zoals het ook ruimte vrij maakt om creatief te worden.

Zowel die mijmeringen aan de oppervlakte als meer persoonlijke thema’s leveren materiaal op. Als we aan onszelf duidelijk kunnen maken wat we voelen en denken, kunnen we dat aan een ander uitleggen. Als dat een slagveld is vol wrok, woede, angst, schaamte, staan we stil en vallen we stil. De woorden steken in mijn keel, ik krijg geen woord eruit. Zo is het ook met schrijven.

2 thoughts on “Creatieve blokkades

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s