Een drempel ervaren

Tijdens het Debutantenbal van Editio sprak Abdelkader Benali met veel passie over de drempel die Nederlanders met een andere achtergrond ervaren als ze willen gaan schrijven, laat staan publiceren. Met deze blog wil ik mijn steentje bijdragen aan het wegnemen van deze drempels.

Reflecteren

Als eerste raad ik aan te reflecteren. Schrijf op wat je precies hindert. Hoe preciezer je weet waar je obstakels liggen, hoe ze eruit zien, hoe gerichter je ze een voor een kunt tackelen, al dan niet met hulp. Omdat je uniek bent, is wat jou hindert ook uniek maar daarnaast gedeelde leed. Want er is zeker iemand anders die ook tegen dezelfde (soort) problemen is aangelopen. Je kunt oplossingen van anderen zoeken, maar het geeft ook voldoening als je je eigen medicijn vindt. Ken je Schrijven Online al? Het is een site waar je antwoord kunt vinden op allerlei vragen, en als je met een andere vraag zit kun je hem zelf stellen. Er zijn zelfs schrijfdokters. Werk je al met proeflezers? Ook het vinden van proeflezers is een terugkomend topic in discussies.

De taal als drempel

Voor de basis van het Nederlands zijn veel cursussen te vinden, voor het verfijnen van de taal is dat lastiger na de schoolgaande leeftijd maar niet onmogelijk. Werken met proeflezers is een manier. Benader een oud-docent Nederlands.

Maak je geen zorgen over taal als je jouw verhaal schrijft en schrijf eerst wat je wilt zeggen. Concentreer je eerst op de inhoud. Alle schrijfproblemen, taal, schrijfstijl, schrijftechniek zijn aan te leren of te verhelpen. Taal is slechts een klein deel van schrijven. Schrijf desnoods in jouw oorspronkelijke taal en laat het vertalen. Er is van alles mogelijk. Dit geldt ook voor een dyslectische schrijver, laat je niet stoppen met schrijven vanwege taal. De frustratie ga je te lijf door daar niet aan te denken en gewoon te schrijven. Vertrouw op jouw probleemoplossend vermogen. Begin met alleen aan het verhaal te denken. Wat wil je zeggen? Daarna komt het hoe en de grote lijn aan de beurt. Dan kun je op klank letten. Nog een versie later haal je dubbele woorden eruit. Op jouw manier hak je alles op in kleine hanteerbare porties. In jouw volgorde. Misschien duurt schrijven zo langer, maar je komt er wel.

Dan zijn er nog redacteurs en oud leraren Nederlands die je kunnen helpen. Laat je niet stoppen als je iets te vertellen hebt en heb geduld.

Geduld en nog eens geduld

Het uitgeven doet ook weer een beroep op geduld. Het duurt maanden voor je een afwijzing krijgt. Ik wacht nu ook. Korte verhalen inzenden voor schrijfwedstrijden is een goede oefening in omgaan met wachten op een uitslag en geduld.  Samen op Facebook of op een schrijfforum wachten is al minder belastend. Veel lezen is niet alleen voor iedere schrijver goed, maar ook als afleiding als je op een reactie wacht.

Op mijn blog zie je nog meer dingen die je kunt doen. Meedoen aan wedstrijden om uit te zoeken wat jouw genre is. Naar schrijfdagen gaan. Praten met een uitgever tijdens een pitch. Workshops volgen. Naar lezingen gaan. Een schrijfgroep beginnen.

Het voordeel van een schrijfgroep of overleg op Facebook via chat is dat je elkaars werk kunt lezen en bekritiseren en dat je elkaar tips kunt geven. Er geldt echt: twee weten meer dan een en het neemt angst weg om gelezen te worden en kritiek te ontvangen.

Laat je niet stoppen!

Als laatste tip, laat niets of niemand jouw schrijfplezier afpakken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s