Leren van de meesters

Op Schrijven Online gaf ik deze week opdracht in de boekenkast op zoek te gaan naar een zin van de favoriete schrijver en daarmee een verhaal te beginnen. De bedoeling was om het verhaal in de schrijfstijl van de geliefde auteur voort te zetten. Er kwam een vraag op van een schrijfvriendin, die mij bezorgd overkwam, wat het effect is op jouw schrijfstijl als je schrijft volgens de schrijfstijl van een ander. Om dit te beantwoorden, denk ik aan Stephen King’s schrijfboek en zijn uitleg over schrijfgereedschap. Ik hoef niet bang te zijn mijn schrijfstijl kwijt te raken als ik niet gereedschap erbij koop. Natuurlijk worden we beïnvloed door wat we lezen van een ander. Wat gebeurt is dat we kunnen kiezen uit meer stijlen. Dat is heel handig. Je kunt per verhaal of per personage een andere stem gebruiken. In de Kunst van het Schrijven van John Gardner wordt bijvoorbeeld de essay-verteller uitgelegd: die kan een pastoor zijn of een doorgewinterde communist zijn die het verhaal vertelt. Automatisch schrijf je het verhaal met een andere woordenkeuze dan je zelf zou doen. Ik heb weleens een gedicht geschreven met zo’n geleende stem. Een succesvol gedicht. Als je zeer tevreden bent met je eigenheid, je eigen stem, kun je je afvragen waarom het goed zou zijn om te oefenen met een andere stem te schrijven dan de jouwe. Niemand verplicht je om het te doen. Het kan zijn dat je merkt dat je een klein beetje verandert of helemaal niet. Het is een oefening, naast dat het leuk is, vergroot het je mogelijkheden om uit te kiezen, niet meer en niet minder.

Voor mijn vriendin ben ik op zoek gegaan op internet en kwam op Stylene. Een programma dat ik al kende jaren geleden. Je kunt er jouw verhaal invoeren (of een stuk van een langer verhaal), en de computer berekent wat voor schrijver je bent. Ik deed dit net en er kwam uit dat ik literair geschreven heb in mijn laatste verhaal en dat mijn woordgebruik lijkt op Remco Campert en net iets meer vrouwelijk dan mannelijk schrijf. Mijn schrijfstijl was een paar jaar geleden zoals Annelies Verbeke. Veel plezier met jouw eigen schrijfsels invoeren. Wat komt er bij jou uit?

Advertisements

6 thoughts on “Leren van de meesters

 1. Wat een leuk tooltje, Odile. Dank voor het delen.
  Ik heb het net gevoed met een lap tekst voor een lokale schrijfwedstrijd.
  En ik schrijf een beetje vrouwelijk, met een literaire schrijfstijl en ik zou de nieuwe Herman Brusselsmans zijn. Komt vast door mijn Vlaamse jaren. 🙂
  Ooit hopen we natuurlijk dat onze namen daar als schrijfstijl-voorbeelden staan. Toch?

  Liked by 1 person

  1. Oh, geweldig Herman Brusselmans. Natuurlijk is de computer dan weer te dom om te zien dat jij helemaal jij bent 😉
   Lijkt me geweldig als onze namen daar ook zullen staan. Grappig tool! Geeft wel inzicht. Ik ben een paar jaar geleden Annelies Verbeke gaan lezen, zag toch wel ook verschillen naast overeenkomsten.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s