Wat goed is komt snel

Op Schrijven Online verscheen dit tipartikel.

 

Langzaam of snel groeien

‘Wat goed is komt snel,’ hoor ik dichter des Vaderlands Anne Vegter zeggen. Ze citeert Michaël Zeeman in een radioprogramma. Ze sluit daarmee het interview met Else Kemps af, winnares van de Turing gedichtenwedstrijd. In het voortraject blijkt Else een ervaren slamdichter, een opleiding creatief schrijven te volgen en altijd al geschreven te hebben.

Ik wilde een artikel schrijven over de voordelen van gestaag en langzaam je schrijfcarrière opbouwen. Meteen daarna won ik een eerste prijs bij een columnwedstrijd en kwam ik met een gedicht in de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd. Heel plezierig, maar duizelingwekkend. Vooral over dat gedicht was ik verbaasd, bijna verontrust. Ik had een langzame groei voor ogen. Eerst top 1000, dan top 100 en daarna, wie weet, winnen. Al lerend me ontwikkelen met kleine stappen; ik word nu door de feiten ingehaald, ik merk dat ik in korte tijd anders ben gaan schrijven en dat ik een vlucht maak. Het valt weer samen met een schrijfcursus waarin ik de lat voor mezelf hoog durf te leggen. Daarnaast schreef ik ook zeer divers: tipartikelen, blogposts, dagboek, een paar gedichten, veel korte verhalen, NaNoWriMo-boek. Ik reflecteer ook veel over het schrijven. Als ik een tipartikel schrijf is het voor mij een soort herkauwen, waarbij ik iets uitwerk wat mij bezighoudt, vaak gedreven door emoties, nieuwsgierigheid of iets waar ik bij het schrijven tegenaan loop. Als ik weet hoe het zit, kan ik verder.

Rustig veel schrijven

Als je langzaam vooruit gaat, heb je de tijd om te oefenen met schrijven, om verschillende schrijfproblemen te leren oplossen. In ieder verhaal maak je keuzes: hoe begin je het verhaal? Hoe ontwikkelt het personage zich? Hoe eindig je deze plot? Welk tijdsverloop gebruik je? Je maakt ook filosofische keuzes. Door heel veel verhalen te schrijven, word je vaardiger en je schrijfstijl vlotter, mooier. Ik combineerde dat met schrijfboeken lezen en de schrijfcursus ‘Ontdek je schrijfstijl’.

Door aan wedstrijden mee te doen ontdekte ik dat ik talent had en van feedback leerde ik waar mijn sterke en zwakke kanten liggen. In vier jaar tijd ben ik behoorlijk vooruit gegaan door telkens me te richten op mijn zwakke punten, ze te veranderen in sterke punten, mijn sterke punten verder uit te bouwen. Bovendien heb ik een groeiend aantal korte verhalen liggen, waarvan een deel gepubliceerd. Het voordeel van gelegenheid en rust is dat je ongestoord kunt werken aan een verzameling verhalen. Naar prijsuitreikingen gaan kost tijd en energie die afgaan van je schrijftijd. Toegegeven, het is inspirerend. Het voordeel van af en toe succes, verspreid over het jaar, is dat je kalm een schrijf-cv opbouwt waar je later iets mee kunt doen. Door in alle vrede te bezinnen over wat schrijven voor mij is, hoe ik schrijf, wat mijn ideeën zijn, mijn thema’s, mijn stijl, is het gemakkelijker tegenover de pers iets zinnigs over mijn schrijven te zeggen. Je kunt ook veel lezen. Kortom, het is een zegen als je je langzaam ontwikkelt.

Dit schreef ik, en plotseling ging mijn ontwikkeling sneller. Ook een aantal schrijfvriendinnen ontwikkelden zich in rap tempo. De een na de ander kreeg een interview. Ik werd door een krant gebeld. Ik had nog geen auteursfoto, dus ik liet er snel een maken.

De bamboe die je plant, geef je eerst vijf jaar water zonder dat je op de aarde een plant ziet groeien. Na vijf jaar schiet de bamboe ineens meters uit de grond. Het wortelstelsel eronder is dan krachtig genoeg om voor de snelle groei te zorgen.

2 thoughts on “Wat goed is komt snel

  1. Een fijn artikel om te lezen en wat een mooie ontwikkeling heb je doorgemaakt! Iets waarvan ik op dit moment alleen nog maar droom. Aan de andere kant… Ik schrijf ook nog geen twee jaar. Ik heb geduld en en geniet van de weg die ik afleg.

    Liked by 1 person

    1. Ik schrijf inderdaad al vier jaar. Dit artikel is bedoeld als een pleit om de tijd te nemen om jezelf als schrijver te ontwikkelen, zoals de bamboe. Dit betekent veel schrijf- en leesplezier.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s