Afstel…

Het is verleidelijk om een verhaal waar je in vastloopt op de plank te leggen voor later of uit te stellen eraan te werken tot je weer zin krijgt. Echter, Stephen King lezend over schrijven, en andere (wie ook alweer) trek ik de conclusie dat schrijven het meest productief is als je gewoon doorwerkt waar je bent blijven hangen en je door de frustratie heen werkt. Sowieso is frustratie niet een goede reden om iets niet te doen. Beter is het na te denken waar de frustratie vandaan komt. Er valt iets te leren als er frustratie is. Wat is de oorzaak dat de scène je niet bevalt? Is het de personage? Is het een emotie van jezelf die je dwarszit? Is het een schrijftechnisch probleem met het verhaal? Bevalt je de schrijfstijl niet? Als je weet waar de oorzaak ligt kun je daar gericht iets aan doen. Of je schrijft verder, het hele verhaal af en gaat dan kijken, puntsgewijs naar ieder aspekt. Misschien laat je er iemand naar kijken. Misschien heb je inmiddels al een idee waar je door blijft steken.

Dit jaar heb ik een paar keer gemopperd en tenslotte toch verhalen afgeschreven. Het resultaat is dat ik heel veel geschreven heb. Dus ook voor mij geldt dat blijven schrijven, ook als het minder goed gaat het meeste resultaat heeft. Uiteindelijk heb ik een aantal mooie verhalen hieraan te danken.

2 thoughts on “Afstel…

    1. Het loont om door de frustratie heen te bijten. Vermijden is een strategie waardoor je eerder blijft hangen in je ontwikkeling.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s