Waarom zou je een schrijfcoach inhuren?

Gastblog van Kelly Meulenberg

Wat ik waardeer aan Odile is haar gedrevenheid om te leren, om haar verhalen te blijven verbeteren. Niet iedereen durft zo makkelijk om hulp te vragen. Ik ben er echter van overtuigd dat iedere schrijver beter wordt van (regelmatig) feedback ontvangen. En als je jouw verhalen echt serieus neemt, raad ik je aan om in een coach te investeren. In dit gastartikel leg ik je uit waarom.

Proeflezers helpen je op verschillende manieren. Ze testen je verhaal voor je – is je verhaal wel zo duidelijk, vermakelijk en/of spannend als je denkt? – en laten je jouw blinde vlekken zien. Misschien denk je wel dat je taalgebruik mooi en beeldend is, maar zitten er stiekem heel veel clichés in je tekst die je stijl en het leesplezier verzwakken.

Natuurlijk kun je vrienden en familie vragen om je verhaal te lezen en hun mening te geven, maar daar heb je waarschijnlijk minder aan dan je denkt. Ook als iemand veel leest, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij ook gerichte feedback kan geven op je inhoud, je vorm en je stijl. Ze kunnen je vertellen wat ze mooi vonden en wat niet, maar wáárom? En dus weet je nog niet precies wat je al goed doet en wat je nog moet verbeteren.

Omdat je vrienden en familie je gevoelens niet willen kwetsen, kun je ze wel goed als proeflezer vragen wanneer je zelfvertrouwen een boost nodig heeft.

In een schrijfgroep of –cursus vind je hopelijk schrijvers die net zo nieuwsgierig en ambitieus zijn als jij, maar vaak zijn er grote onderlinge verschillen. Bovendien – omdat ze zelf ook schrijven – bestaat er de kans dat ze je zoveel commentaar geven, dat het lijkt alsof ze jouw verhaal herschrijven. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Schrijfcoaches en redacteuren zijn de meest objectieve soort proeflezer. Natuurlijk speelt onze smaak wel een rol, maar we weten het verschil tussen iets niet goed vinden omdat het niet bij je eigen smaak past of omdat er op technisch vlak iets aan schort.

Een schrijfcoach kan niet alleen zeggen wat werkt en wat niet, maar ook uitleggen waarom en je tips en oefeningen geven om jezelf te verbeteren. En ben je het niet eens met hem of haar? Dan kun je een goede, inhoudelijke discussie voeren 🙂

Bovendien weegt in een (zeer) kort verhaal ieder woord zwaarder dan in een roman. Je hebt minder ruimte om je verhaal te vertellen en dus moet je nauwkeurig je woorden kiezen. Daar komt ongetwijfeld ook veel schrapwerk bij kijken.

Een schrijfcoach helpt je te ontdekken welke woorden nog niet genoeg werk verrichten. Zo zorg je ervoor dat je met zo min mogelijk woorden zo veel mogelijk effect behaalt.

Daarnaast prikkelt een schrijfcoach je door veel en lastige vragen te stellen. Hij of zij helpt je onder het oppervlakte van je tekst te duiken en je verhaalidee te ontwikkelen. Je wordt getraind om verhalen, aanpakken en personages van verschillende kanten te bekijken. Dit zorgt vaak voor meer diepgang in je verhaal, maar ook voor meer creativiteit en inspiratie voor je volgende verhalen!

Kortom, een schrijfcoach inschakelen is een snelle manier om een betere schrijver te worden. Mocht je mensen met deze skills in je omgeving of schrijfgroep hebben, bedank ze dan en laat ze nooit meer gaan 😉 Maar als je wel een coach kunt gebruiken, help ik je natuurlijk graag. Stuur me een mailtje op info@kellymeulenberg.com en vertel me waar je tegen aanloopt. Ik denk graag met je mee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s