De denker

Zoete vruchten groeiden aan de boom naast het schoolplein. We wachtten tot maître Julien weer dromerig de klas in keek, om met de hand in de broekzak te reiken en snel een jujube in onze monden te stoppen. Ieder van ons had twee broekzakken vol, een met jujubes en een met de pitten. Maître Julien leek te denken. Hij veegde zijn bril rustig af. In de pauze las hij Marcel Pagnol in plaats van over ons te waken. Dit gaf ons de indruk dat hij toch wel slim was, ook al leek hij niet erg op te letten. Hij keek af en toe vriendelijk naar ons met de blik op oneindig.

Het was altijd mooi weer, maar die ochtend in januari ging de gietijzeren kachel midden in de klas toch maar aan. Maître Julien haastte zich rustig de klas uit met een paar leerlingen om kolen te halen. Pépé liep gauw naar de kachel en stopte er een papieren zak in. Hij stoof naar zijn plaats terug en proestte met zijn handen voor zijn mond. Het leek wel of hij erin stikte. De leraar kwam weer terug en schepte kolen in de kachel zonder op te merken dat de klas haar adem inhield. De kinderen keken naar Pépé die schokte van het lachen en naar de kachel. De leraar stak de kachel aan en nam plaats achter zijn lessenaar. Hij keek de lucht in, zoals hij vaker deed als hij nadacht.

Het duurde een paar minuten, maar toen kwam er rook uit de kachel. Eerst een klein beetje, maar de klas vulde zich langzaam maar zeker met een dikke vies ruikende rook. Een meisje deed haar hand voor haar neus en stak haar hand naar boven. Ze vroeg of ze naar buiten mocht. Andere meisjes volgden haar voorbeeld. De jongens keken elkaar aan. Olivier stond als eerste op. De leraar keek verstrooid toe hoe de leerlingen kuchten. Eindelijk stonden de jongens van de klas op om naar buiten te gaan. Het rook naar verbrande koeienvlaai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s